Thursday, August 19, 2010

Ramadhan Kembali

Salam,semua blogger.

Harap kalian semua sihat,k.(ada ke yg aktif tgk blog ambe ni?.)Hari ni dah puasa yg ke-9,sekejap je masa berlalu.Pantas sgt dah khamis,esok dh jumaat.Hari ni adalah hari ulangtahun kelahiran insan yg amat disayangi.Selamat Hari Lahir abg,semoga dipanjang umur dengan perkara² yg baik² belaka & dirahmati hingga ke akhirat kelak,amin Ya Rabbal 'Alamin.

Puasa Versus Batuk

Start drpd 1st puasa smpi ler skrg ni,batuk masih x hilang.Perit gak tekak sebab xleh nk minum air,so tahan je.Selalu amalkan surah Al-kautsar agar dipermudahkan segala urusan oleh Allah swt.
2nd ramadhan dah start membeli makanan berbuka kat bazaar area Billion Bangi,setiap kali pergi hujan..sampai ke simpang traffic light hujan..huhu! kuyup gaklah pakaian even dh pakai payung.Org² yg meminta sedekah selalu je ada,entah dtg dr mana pun x pasti.Budak² pun tak terkecuali jadi peminta sedekah.

Derma

Ok,topik pasal derma ni.Nak derma mestilah kena ikhlas,barulah dpt pahala.Nak dijadikan citer 2 hari lepas adalah sorang budak gemuk ni,lelaki.Dr kaunter bayaran smpi ler ke kedai buku,asyik ikut je nk minta sedekah.Yang x bestnya ayat dia laa...
sakit ati dibuatnya.Nak tahu pe dia cakap???.

kalau akak ada anak,anak akak jadi anak yatim..duit ni utk dialah


Main sedap mulut je ckp,kurang ajar betul.Pastu bila aku x bg derma..dia mendengus tanda protes a.k.a marah pasal aku langsung x hiraukan dia.


Well dek,nk derma kena ikhlas...and the important thing is your speaking if ko nk minta derma,cara cakap tue kena perbetulkan laaa......sendiri mau ingatlaaa


Menu Berbuka Puasa

Oklah,full stop pasal budak peminta derma tue.Kita citer bab makanan berbuka plak.Pagi² lagi dh sebut bab makanan ek,apalah aku ni.Sepanjang ramadhan ke bazaar,bazaar pun dh muak tgk muka aku ni pelanggan tetap katakan..hehehe!!
Menu yg selalu sgt aku beli ialah ayam goreng berempah,fullamak..sedap tue tapi mahal gak laa.Ada yg jual RM4.50,ada RM5..paling murah RM3.50.Semua sedap.

Pastu nak ler test menu lain,beli roti jala.Alahai....x berapa ngancam ler rasanya.
Then merasa nasi beriani plak..sedap tapi pedas,berulang-alik ler ke toilet.Kueh-muih pun x lupa gak beli tp xpernah ler abis makan.Pembazir betul aku ni..hehe!.

Masak & Sahur

Pernah masak utk berbuka,masak pe ek..lupa plak.ermm..masak..masak..ahh..mmg dh lupa masak apa...abaikan jelah.Sahur plak ada beli siap just masak nasi je kat rumah..ada gak masak.Menu yg dimasak,sup ayam,bihun sup & kari ayam plus acar timun.

Planning?

Hari ni plak menu per nk try rasa??.ermm...masih dlm pemikiran.Fulusmania dh kurang,
byk duit abis beli blouse and new skirt..hehehe..yelah,nk tggu duit gaji x dpt lagi.

Kerja

Topik ni patut dh ckp awal²..tp hari ni br ler ada mood nk update blog ni.Dah kerja dah tp sambilan je sebagai kerani kemasukan data bahagian Imigresen.Start kerja 2hb Ogos lepas..skrg dh 19hb Ogos,kira dah 17hari bekerja.Gaji aku berdasarkan data yg dikey-inkan.(tgk ayat melayu rojak english).
So setakat ni alhamdulillah,kerja ok.Cuma skrg ni byk x dpt data laa..so online jelah kerja aku.Dah perolehi sebyk 500 lebih data..camne kira gaji?.ermm..xyah ler ckp berapa ek..biarlah rahsia.Yang dah tahu tue..diam² aje..hahahaha...oklah.Jumpa lagi.

THE END FOR TODAY.

wssalam.