Saturday, May 11, 2013

Setahun......?.

Assalammualaikum.

Dh 1 tahun 2 hari tak update blog ni ye.Sebenarnya takde apa sangat nk update kat blog,zero dgn masa yg terlampau singkat nk kemaskini blog nie.Ermm..last citer kat sini pasal new pets a.k.a arnab.Arnab-arnab tue dh lama bg pada tuan baru utk menjaga mereka,last story pasal Merah & Puteh ialah mereka telah pun memiliki 8 ekor anak.Maaflah gambar mmg xde. Sepanjang setahun tak menaip kat blog ni adalah beberapa rakaman hidup yg divideokan.Antaranya adalah:- 

Kontrak

Pada 21 Nov 2012 telah pun melaporkan diri sebagai pekerja UKM berstatus kontrak selama 2 tahun.Sekarang ni dah pun dekat 6 bulan pegang status nie dan alhamdulillah perjalanan kerja macam biasa.Tidak dinafikan adakalanya susah adakalanya smooth sgt.Takpelah dugaan Allah swt utk menguji hambaNya ini. 

Cinta

ermm...nk komen ke pasal nie ek?.no komen laa..bikin sedih je.

Gajet

Alhamdulillah pd 26 March 2013,Samsung Galaxy Note 2 dah pun dalam tangan.Selama lebih setahun lebih kumpul duit utk memilikinya akhirnya dimakbulkan Allah swt.

  


Undi


Buat pertama kalinya ambe pergi mengundi..hehe,mula-mula risau gak sbb takde pengalaman langsung.Jauh plak tue kena balik mengundi,kat Kemaman nun disana..abis je mengundi terus balik Kajang.Sangat-sangat penat tp berbaloi bila apa yg diundi tue menang,alhamdulillah.


Usia


Esok 12 Mei 2013,jam 9.23 pagi a.k.a 2 Rejab 1434H insyaAllah genaplah usiaku 32 tahun..ehhh...dh tua rupanya aku nie.Dah tentu makin rancaklah soalan-soalan cepumas yg akan dilancangkan oleh lidah-lidah hamba-hamba Allah swt yg sangat caring giler ngan keadaan ku yg masih single-mingle.Dan insyaAllah 7 rejab 1434H bersamaan 17 mei 2013 nanti akan masuklah usiaku 33 tahun dalam tahun ISLAM pula.Alhamdulillah..


Ya Allah,permudahkanlah urusanku didunia mahupun akhirat..amin.


Berani


Sebut pasal ni,byk gak yg telah aku lalui tapi takdelah sehebat mana pun.Cuma yg paling digeruni adalah driving.Start 1999 dpt lesen kereta,mmg takut sgt nk memandu.Tapi sejak bulan 5 tahun lepas diri ni dh gagahi dan lawan perasaan takut tue.Kira dh setahun lebih la boleh drive sendiri tanpa bantuan kembar.Alhamdulillah..siap hari tue balik Melaka sorang diri.Baba dan adik-adik yg lain bukan main suka tgk ambe dah boleh drive sendirian.

Langkawi

InsyaAllah panjang umur,ada rezeki leh la pergi Pulau Langkawi this may on 23 until 26.Naik flight lagi tue ke sana..hehe,my 2nd time naik kapal terbang.Excited sgt nk pi sana sbb tak pernah seumur hidup pergi PL..kesian diriku..hahaha ^_^ Oklaaa..rasanya setakat itu je kot.

Bila nak kahwin?.


Dah kabo kat point usia tadi..cukuplah,malas nk jawab lagi ^_*

New Friends


Dapat kawan baru tp lain alam..iaitu kucing baru namanya Snowbell.Ambe panggil dia Bell,jadi teman utk si Upie.Bell ni adalah kucing belaan kembar saya dan suaminya.Dia sgt manja tp sgt sukar utk dipeluk dan dibelai.Tp apa-apapun Bell tetap maintain comel!

 


Shawl


Sekarang dok testing pakai shawl,kelakar pun ada..nak tgk hasilnya?.Jap ek..nk upload gambar skit.



 Oklah,setakat ni je la dulu..lain kali update lagi..insyaAllah nanti ambe kisahkan pasal My Journey to Langkawi.. wssalam


Yusra
11 Mei 2013
656pm

Tuesday, May 8, 2012

My Pets

It's all about my new pets named Puteh & Merah. Wah!! klasik gitu nama-nama haiwan kesayanganku si arnab-arnab yg cute.Oklah,nak perkenalkan kat dunia blogger dgn mereka-mereka yg sangatlah cute dan manja. Baru 3 minggu membelanya.Selama itulah byk jugak masalah yg timbul antara ketiadaan masa utk menjaga mereka dari segi kebersihan kandang.Setiap hari kena bersihkan kandang drpd poo & pee agar mereka berada dalam keadaan wangi dan menyenangkan utk org-org sekeliling.Kadang tergerak hati nk serahkan mereka pd Tuan Baru yg sudi memelihara mereka tapi hati dah sayang,payah plak.Tengoklah camne sebab memang diakui kesuntukan masa membuatkan diri tak tertengok keadaan Puteh & Merah tp mulai hari ni,insyaAllah akak akan sentiasa perhatikan korang,bg makan kat korang cukup-cukup.Ingat nk beli toilet tray dan rumput alfafa hay byk-byk. Sekarang kandang mereka telah pun diletakkan diluar rumah utk proses pembersihan dilakukan dgn mudah.If letak dlm rumah nanti ada yg bising kalau tak terjaga so better letak kat luar,nk bersih pun senang.Pagi ni belum jengguk mereka lagi sebab diri ini kurang sihat.Ingat nk beli alfafa hay tp x tahu nk pi dgn sape.ermm???. Puteh & Merah ni baru berusia lebih 2 bulan so mereka ni dikategorikan bayi.Mereka cukup suka makan rumput alfafa hay berbanding pellet yg disediakan.Kadang x habis pun pellet tue tp kalau bg alfafa hay,cepat je mereka habiskan.Bila dgr je bunyi plastik alfafa hay cepat-cepat mereka datang ke depan.Alahai..alfafa hay dh habis stok,nk kena beli..sabar yer Puteh & Merah,makan dulu pellet tue yer..nanti akak belikan alfafa hay bungkusan besar utk korang ek. Ni contoh alfafa hay utk my rebits
dan ini didalam bungkusan yg mudah utk didapati dikedai-kedai haiwan.
Oklah,pasal makanan dah citer..senang je google kat internet..dptlah info pasal makanan ni.Nak view gambar-gambar si Puteh & Merah plak.
Gambar disebelah adalah Puteh,mata bercelak dan jantan.
Yang ini pula Merah,betina dan sebaya dgn Puteh 2bulan lebih. Oklah..perkembangan langsung nanti saya updatekan.

Monday, February 6, 2012

UPGRADE

Salam & alhamdulillah.



Dengan izinNya maka hari ni tercapailah sudah salah 1 hajat yg diimpikan iaitu nk upgrade my ARC S dgn papago & free software yg lain.Yang best siap ada bacaan al-Quran,alhamdulillah.Even bayarannya RM150 tp pada hamba,berbaloi.Lepas ni nk search software utk kiblat plak & casing for my new hp tue.

Padam

Salam,alhamdulillah.
Usaha nk delete hampir kesemua gambar dalam netlog telah pun selesai.Netlog tue akan ditinggal sepi begitu sahaja,if ada rasa nak online maka akan adalah saya.

Macam frust je kan?.Memang frust pun,rasanya x perlulah nk dipanjang-panjang hal ni..biarlah ianya menjadi rahsia.Tak usah dah nk dibangkitkan lagi hal-hal yg menyakitkan hati,buang masa je.Teruskan hidup,cari redha Allah swt itu lebih penting & AFDAL.

Nak tambahkan pendapatan?.Jom join churpchurp!

Nak tambahkan pendapatan?.Jom join churpchurp!

Monday, January 23, 2012

Kisah Dua Tiga Satu Dua Belas

Salam,alhamdulillah.

Hari ni dpt jugak ambe keluar berjalan-jalan dgn my sahabat ke MidValley Megamall bersama anaknya yg awesome & handsome,arif kamil.



Pertama kali berjumpa dah rasa seakan dah lama sgt kenal,Masniza sgt peramah orgnyer.
Dan dia seorang yg chantek & bergaya.Anak dia pun pandai bergaya....skit2 angry bird..hehehe...!

Seronok sgt hari ni.Terima kasih Allah kerana menganugerahkan padaku sahabat-sahabat yg baik & memahamiku.Semoga mereka sentiasa dirahmati Allah swt sepanjang hayat,amin.

Sunday, December 11, 2011

Gerhana Bulan



Salam.

Alhamdulillah,dengan izinNya maka berkesempatan diri ini memiliki beberapa keping gambar Gerhana Bulan pada 10/12/11,Sabtu pada jam 11.37 hingga 11.39 malam.Buat pertama kalinya ambe dapat mengambil kejadian gerhana bulan ciptaan Allah swt yg sgt menakjubkan ini,subhanallah!