Friday, December 31, 2010

Selamat Tinggal 2010,Selamat Datang 2011.

Salam,semua.



alhamdulillah,diberikan nafas utk bernyawa lg dialam dunia yg penuh pahit & manis dlm hidup ini.Sekarang waktu 3.33pm hari Jumaat,penghulu segala hari.Semoga permulaan tahun baru 2011 yg akan menjelma dlm beberapa minit jam lg akan membawa seribu rahmat malah lebih berkat drpdNya kepada kita,hamba2Nya ini..amin Ya Rabbal 'Alamin.



Apa yg dah tercapai pada 2010?.Byk sgt tak tercapai sebenarnya,ada je yg tertangguh.Malah yg tahun2 yg sudah pun masih byk terperuk dlm angan2.Bagaimana tahun 2011 nanti,apa plak azamnya?.Ada azam baru ke atau settlekan dulu apa yg belum dilunaskan??.So azam baru tue apa ek?.Yg dah kahwin tahun 2010,alhamdulillah...semoga berbahagia & bertambahlah anak-cucu-cicit-cucut adam a.s nanti serta berdozen-dozen Umat Nabi Muhammad SAW yg soleh & solehah,amin.



Pada diri sendiri,terlalu byk yg xdpt tertunai.APA DIA?.adalah...Yang dah tercapai & tak terduga mencapainya adalah kerjaya.Alhamdulillah,rezeki kerja masih terbuka utk saya.Walaupun hanya sebagai kerani kemasukan data sambilan,ianya tetap memberangsangkan & saya dh teramat bersyukur pada Allah swt dengan apa yg Dia curahkan ini.Orang kata rezeki dtg bergolek-bergelek2...hehehe.....



Bulan disember,bulan terakhir dlm tahun 2010 dimana my twin dh duduk rumah sendiri.Rumah sewa je,murah dalam RM600 sebulan,2 tingkat teres.Alhamdulillah,dapat gak rumah yg selesa utk mereka diami setelah berhempas-pulas mencari rumah sewa merata2 Kajang & Bangi,akhirnya dpt gak yg tak disangka2.Itulah..betul apa yg telah diperkatakan..



" Bila Allah cepat makbulkan doamu, maka Dia menyayangimu.

Bila Dia lambat memakbulkan doamu, maka Dia sedang mengujimu.

Bila Dia tak makbulkan doamu, maka dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu.

Bersangka baiklah pada Allah dalam apa jua keadaan.

Kasih sayang Allah mendahului kemurkaan-Nya.. "




peringatan utk diri sendiri & semua yg sudi membacanya.



Sedang saya menaip blog ni,my twin pun de kat sebelah sambil memperabiskan sebungkus besar Cottage Fries saya,dia de gak suapkan beberapa keping ke mulut saya...dalam 3 ke 4 keping gitu.

Dekut tul...hahahaha..... :D



Saya pun menumpang tidur kat rumah sewa dia ni,semuanya FREE..jangan jeles tau cuma Celcom Broadband ni saya bayar laa sendiri...hehehe......! Best gak dok sini,tenang je walaupun rumah ni masih belum dipenuhi perabot,ia tetap selesa.



Selamat...selamat...selamat...alhamdulillah.Camne ngan saya,bila nak KAHWIN?.Jawapan saya senang je.....macam ayat kat atas tue...ala ayat senggek2 siap bold tue laaa.....ada jodohnya nanti nikahlah saya ni,biar pun time tue org cakap saya ANDARTU pun saya redha..lantak ler dorang nak cakap pe yg penting SAYA YAKIN DENGAN ALLAH swt.Apa yg DIA peruntukkan nanti,itulah yg terbaik utk diri ini.



Oklah..mmg byk sgt yg nak dicelotehkan tp takpelah,lain kali ek.Nanti esok ke lusa saya sambung citer kalau rajin k.Ala pelah sgt citer saya ni,tak hangat dipasaran pun...low profile katakan...hehehe!



Good Luck To All My Friends In 2011....de sesape nk kahwin 11/11/2011 ke?.

wassalam.

Saturday, November 27, 2010

Driving Alone

Salam.Tgklah tajuk kat atas tue 'driving alone'.Cam sedih je hatiku ini bila suatu hari dibulan disember dlm keadaan terpaksa aku kena memaksa,terpaksa,dipaksa utk memandu sendiri ke tempat kerja & pulang ke rumah setiap 5 hari bekerja.And maybe i should driving to izzah's home if i wanted to see her,adei :(.

Bukan sengaja nak menakutkan diri tp mmg sah aku x berani nk memandu kereta walhal jln nk ke tempat keje tue xdelah jauh sgt cuma agak kelam-kabut laa disaat aku telah dimanjakan dengan ada my twin as my driver..hehehe..oppsss..bukan personal driver tau tp dia je yg berani nk bawa kereta,x macam aku ni,penakut.

Ohh....poor me actually because never make it important to be a good driver with passion...walla,ayat aku...entah2 english broken!

Ya Allah,tolonglah hambaMu ini.Permudahkanlah segala urusanku..limpahkan rezeki yg baik lagi berkat drpdMu...amin Ya Rabbal 'Alamin.

Tuesday, November 16, 2010

New Gadget

Alhamdulillah,akhirnyer setelah sekian lama mengidamkan sebuah laptop..maka pada 13 november 2010 ia dimiliki jua olehku.My new gadget,my mini lappy atau sinonim dengan nama netbook.

Sebenarnyer langsung xde target nk beli lappy time tue..mmg freaky friday laa...yelah angka 13,org cina x suka no tue..katanyer xde ong.ermm..ntahlah,lantak ler kepercayaan masing2 katakan.So dlm dok pusing2 kat The Mines tue,maka kami menyinggah jugak disebuah kedai menjual komputer.

hehe..sebenonyer kami dh byk usha lappy kat kedai yg lain tp jenama yg diinginkan tiada dijual disitu so kami merayau lg hingga terhenti kat salah yg sebuah kedai ada kat situ.Telah ditentukan kat situ ada promosi.Survey punya survey dapat laa lappy dengan harga & jenama yg diinginkan tue.Jenama HP,mini laptop a.k.a netbook berwarna merah dengan harga RM1050..thanks to achik & my twins coz sudi usha & bodek harga yg baik punya murah.

Alhamdulillah..setelah 2 hari menggunakan lappy bersama broadband celcom yg dipinjam drpd mama ( dah cam harta sendiri plak broadband ni ) mmg memuaskan cuma masih kaku-kaki utk menaip kerana keyboard sama sekali lain saiz & sedikit berbeza..no calculator provided at keyboard..x sama ngan pc biasa.Yg bestnyer..ia mudah dibawa ke mana2 shj..

Itulah sedikit story-mory pasal my new baby ni.

the end..gmbr coming soon.

Sunday, October 31, 2010

Facial Time

Sejak ada duit sendiri ni,aku dh mula berjinak-jinak ( erk..dah cam merpati sejoli plak) ke pusat kecantikan utk merawat kulit wajahku yg penuh dengan parut jerawat,jerawat,blackheads,whiteheads ni.Ditemani my lovely twin,my bestfriends,my enemy..whoops...Puan Izzah Jamilludin.

1st time buat kat Tesco Semenyih,sabtu lepas²..ala,2 minggu lepas ler.Time tue try wat resdung & facial treatment including massage too dengan menggunakan produk nutrimatic( betul ke aku eja ni ).Harga boleh tahan laa dlm RM53 tapi masa pergi tue tgh ada promosi so murah ler drpd harga asalnya.Alhamdulillah kesannya baik,3 bintang diberikan..hehehe!

2nd time plak semalam,30 oktober 2010.Pertama kali jadi pelanggan Seri Aida,blum lg pelanggan tetap tau sebab baru wat 1 treatment.Layanan bagus,leh bg 4 bintang setengah..lg setengah tggu treatment akan datang..hehehe..rawatan kat situ setakat sehari pergi mmg memuaskan so saya bg ler 4 bintang setengah jugak.Hasilnya mmg baik,muka nampak lebih ceria sebab hati ceria..haha..yelah antaranya laa tp mmg rawatan kat situ wat muka rasa selesa..seger gitu! Bayaran utk diamond peeling & collagen mask RM75 mmg berbaloi².

alhamdulillah....!

Duit Gaji...

Alhamdulillah dengan rezeki Allah swt kepadaku selama ini.Memang tiada manusia yg akan puas dengan apa yg telah dimiliki,malah makin nk menambah.Ermm..lumrahlah tue,nama pun manusia penuh nafsu,if tak terkawal dek akal maka hancur ler diri dek kerana tak dpt perjuangkan diri melawani nafsu.adeh...!

Duit gaji yg aku perolehi setakat ni mmg memberangsangkan adalah dpt beberapa angka setiap 10 hari.Yelah atas usaha,doa,kesabaran & keizinan drpdNya maka aku dptlah gaji sebanyak itu.Alhamdulillah...

cuma.....


ermm,nafsu ni bila ada duit sendiri,mulalah nk beli itu-ini ( mengikut kemampuan k ).
Gelisah bila duit byk..bila duit sikit pun risau semacam,nape ek?.aduhai..kadang bila fikirkan balik..selamat sgt bila jadi penganggur tp itulah duit hasil titik peluh org lain bg pada aku ni buat diri rasa xleh berdiri sendiri.Sikit² minta kat mama...bebelan demi kutukan org sekeliling yg dihadiahkan utk aku,jgn nak ckp ler..ramai sgt yg sudi 'memuji' aku ngan ayat² 'cinta penuh erti' berkesan dihatiku ini.well..thanks.

Camne nk save budget camni...try gak nekad dlm diri agar save RM1ribu setiap kali dpt tp mak ai...bila tgk baju,seluar,beg..kamera,lens,lappy..hp??.uisshh..tergoda aku & mula ler otak buat planning schedule nk beli itu laa..nk beli ini laaa......huhuhu!!!

Yusra..don't give up,u will do it..save your money for future!!!


So someone out there will give me some advices or anything tips agar dpt save duit sebaik mungkin??.


Mereka memerli kerana usiaku yg dh menginjak angka 3 ni masih lg bergantung hidup dengan mama,sedih gak bila dianggap sebegitu rupa.Dan berkat doa pada satu malam yg penuh syahdu..Allah swt yg Maha Mendengar memakbulkan hajatku ini...tangisan demi tangisan atas kurniaan ini.Alhamdulillah.

Even kerjayaku hanya sambilan,aku x kisah.Ada yg tawarkan jawatan sementara kerana mereka kata,byk kelebihannya..memang aku x nafikan tue tp dimana ada kebaikan disitulah ada kelemahannya.It's not perfect,right tp setakat ni aku bersyukur ngan keadaan aku skrg ni.Biarlah aku begini dahulu..doa tetap doa.Allah pemberi rezeki,insyaAllah akan ada jua nanti kerjaya tetap utk aku...usaha kena ada beb!

................blur seketika,k laa nanti smbg pokpek lg kat sini.

Tuesday, October 26, 2010

Apa daaa...!

Salam.
Pejam cilik..pejam cilik dah dekat 3 bulan aku bekerja sambilan sebagai kerani kemasukan data kat PPS or long formnyer adalah Pusat Pengurusan Siswazah D'UKM ni.
Alhamdulillah dengan rezeki yg Allah swt telah limpahkan kepadaku & semoga ia makin bertambah dengan baik,amin Ya Rabbal A'lamin.

MINAT

Dah lama sebenarnyer x update blog ni,bukan xde masa cuma xde idea nk diciterkan,buntu sekejap.Hobi yg semakin berkembang luas adalah membaca blog org lain,hahaha...best gak ayat²,tatabahasa & celoteh dorang & kalau baca dengan betul² mereka ni bisa menjadi sasterawan negara gak laa...hehehe...insyaAllah,manalah satu hari nanti jadi gitu..
untunglaaa!

BLOG² PILIHAN

Antaranya inibelogsaya by hanis zalikha,model 80an by ibu kepada hanis zalikha & byk lagi laa yg saya ikuti citer² suam,hot,sejuk,winter...eh..mana der winter kat Malaysia ni! Mmg dapat mengisi masa terluang dengan membaca blog² camni.Blog yg berilmu mmg menjadi pilihan.Syok abis ler baca blog² ni bila time sunyi & sepi..mmg kreatif tul mereka ni dlm membikin ayat.Khusyuk memahami setiap bahasa yg diterakan.

KERJA

Alhamdulillah buat masa,tiada byk masalah cuma kdg atas kesilapan sendiri kerja jadi tunggang-terbalik,tergolek²..nasib baik dpt catch balik apa yg terlepas pandang tue drpd terus terlepas,alhamdulillah.Masih dlm status sambilan kat sini tp dh cukup bagus utk aku sebab dpt peluang memperlajari alam pekerjaan & mengumpul pengalaman bekerja serta cara berurusan dengan org sekeliling.Walaupun kerjaya aku ni tidak segempak mana tp pada aku kerja ni pun dh cukup mencabar..cuai skit je,abis aturan kerja berterabur jadinya so kenalah lebih berhati² dlm apa jua kerjaan yg dilakukan.
Sebelum ni org anggap aku macam katak bawah tempurung je,perap kat umah seakan tidak buat apa²..yelah pada dorang,dok rumah ni xde watpe kerana pada dorang ( segelintir shj kot ) fikir bila ada duit so itulah yg dikatakan 'ada wat pepe'..hah,faham x?. tak faham sudehhh...huhuhu.....


SEJAK BEKERJA NI


Kualiti hidup makin meningkat,sebab pe?.Sebab bertambahnye pengalaman hidup.Hidup makin mencabar & makin byk yg baik serta buruk timbul mewarnai hidup aku ni.Yelah dulu suasana byk dlm rumah,buat kerja rumah...duit tggu je drpd mama tp skrg suasana hidup dh pelbagai,makin byk karenah kapoor perangai org yg dijumpai,cuaca pun dh dpt ditackle..eh...camne tue..ala..dulu byk perap dlm rumah,skrg ni byk keluar rumah..hujan-panas redah je..hahaha...itu maksud aku sebenarnyer..ok dah fahamkan?. tak faham pun buat² faham jelaa bukan masuk exam pun..hehehe!

BILA DAH KERJA

Rumah jd tak terurus,tunggang-langgang.Bukan nk kata time aku jd penganggur,rumah tue kemas 100% cuma lg ler tersusun drpd skrg...oopppss..bersepah beb
rumahku..hahaha..! So bila balik kerja,menjadi masalah aku bila mata aku sakit melihat baju kat sana-sini,yg dh basuh x lipat,yg x basuh berlonggok..adei..dapur plak jarang sgt berasap..huhu..cuma yg oknyer skit..skit jelaa..dapur x sepah..
haha...selamat bukan! selamat ler sebab sinki x penuh dengan pinggan-mangkuk utk dibasuh sebab jarang guna dapur.Apa²pun dh kerja camne pun,rumah kena kemas...

"ahhh..yusra²..ko ckp je,tp jarang nk rajin kemas rumah.." hehehe..!

Then penyudahnyer kenalah motivasi diri sendiri,takyah minta suh org buat kalau diri sendiri x pernah cuba utk melakukannya..so chaiyok!!!

"u can do it,Yusra!!!!"


"Ya...i will,maybe?" hehehe...

the end...for today,chao!!!

Thursday, August 19, 2010

Ramadhan Kembali

Salam,semua blogger.

Harap kalian semua sihat,k.(ada ke yg aktif tgk blog ambe ni?.)Hari ni dah puasa yg ke-9,sekejap je masa berlalu.Pantas sgt dah khamis,esok dh jumaat.Hari ni adalah hari ulangtahun kelahiran insan yg amat disayangi.Selamat Hari Lahir abg,semoga dipanjang umur dengan perkara² yg baik² belaka & dirahmati hingga ke akhirat kelak,amin Ya Rabbal 'Alamin.

Puasa Versus Batuk

Start drpd 1st puasa smpi ler skrg ni,batuk masih x hilang.Perit gak tekak sebab xleh nk minum air,so tahan je.Selalu amalkan surah Al-kautsar agar dipermudahkan segala urusan oleh Allah swt.
2nd ramadhan dah start membeli makanan berbuka kat bazaar area Billion Bangi,setiap kali pergi hujan..sampai ke simpang traffic light hujan..huhu! kuyup gaklah pakaian even dh pakai payung.Org² yg meminta sedekah selalu je ada,entah dtg dr mana pun x pasti.Budak² pun tak terkecuali jadi peminta sedekah.

Derma

Ok,topik pasal derma ni.Nak derma mestilah kena ikhlas,barulah dpt pahala.Nak dijadikan citer 2 hari lepas adalah sorang budak gemuk ni,lelaki.Dr kaunter bayaran smpi ler ke kedai buku,asyik ikut je nk minta sedekah.Yang x bestnya ayat dia laa...
sakit ati dibuatnya.Nak tahu pe dia cakap???.

kalau akak ada anak,anak akak jadi anak yatim..duit ni utk dialah


Main sedap mulut je ckp,kurang ajar betul.Pastu bila aku x bg derma..dia mendengus tanda protes a.k.a marah pasal aku langsung x hiraukan dia.


Well dek,nk derma kena ikhlas...and the important thing is your speaking if ko nk minta derma,cara cakap tue kena perbetulkan laaa......sendiri mau ingatlaaa


Menu Berbuka Puasa

Oklah,full stop pasal budak peminta derma tue.Kita citer bab makanan berbuka plak.Pagi² lagi dh sebut bab makanan ek,apalah aku ni.Sepanjang ramadhan ke bazaar,bazaar pun dh muak tgk muka aku ni pelanggan tetap katakan..hehehe!!
Menu yg selalu sgt aku beli ialah ayam goreng berempah,fullamak..sedap tue tapi mahal gak laa.Ada yg jual RM4.50,ada RM5..paling murah RM3.50.Semua sedap.

Pastu nak ler test menu lain,beli roti jala.Alahai....x berapa ngancam ler rasanya.
Then merasa nasi beriani plak..sedap tapi pedas,berulang-alik ler ke toilet.Kueh-muih pun x lupa gak beli tp xpernah ler abis makan.Pembazir betul aku ni..hehe!.

Masak & Sahur

Pernah masak utk berbuka,masak pe ek..lupa plak.ermm..masak..masak..ahh..mmg dh lupa masak apa...abaikan jelah.Sahur plak ada beli siap just masak nasi je kat rumah..ada gak masak.Menu yg dimasak,sup ayam,bihun sup & kari ayam plus acar timun.

Planning?

Hari ni plak menu per nk try rasa??.ermm...masih dlm pemikiran.Fulusmania dh kurang,
byk duit abis beli blouse and new skirt..hehehe..yelah,nk tggu duit gaji x dpt lagi.

Kerja

Topik ni patut dh ckp awal²..tp hari ni br ler ada mood nk update blog ni.Dah kerja dah tp sambilan je sebagai kerani kemasukan data bahagian Imigresen.Start kerja 2hb Ogos lepas..skrg dh 19hb Ogos,kira dah 17hari bekerja.Gaji aku berdasarkan data yg dikey-inkan.(tgk ayat melayu rojak english).
So setakat ni alhamdulillah,kerja ok.Cuma skrg ni byk x dpt data laa..so online jelah kerja aku.Dah perolehi sebyk 500 lebih data..camne kira gaji?.ermm..xyah ler ckp berapa ek..biarlah rahsia.Yang dah tahu tue..diam² aje..hahahaha...oklah.Jumpa lagi.

THE END FOR TODAY.

wssalam.

Wednesday, July 14, 2010

Setahun Sudah....

Alhamdulillah,dah genap setahun usia blog aku ni.Sekejap je masa berlalu tp blog suam² kuku...hahaha!

Monday, July 12, 2010

Solek Sana-Sini







Just for fun only :)

Bukan tak teringin nak jadi mak andam,nak....tp
ermm...baru belajar menyolek,x PRO lg.hehe!

Tgklah hasilnya..lawa tak?.

Festival Bunga & Taman Putrajaya 2010




Hari kedua festival berlangsung mmg mengundang ramai pengunjung ke sana.Parking kereta mmg full,jenuh cari tempat kosong nak park kereta akhirnya dpt jugak satu.Pergi berdua je ngan kembar,testing kamera baru tp bawak gak kamera lama cuma sygnya bateri plak kong..hampeh tul! hahahaha..kalau tidak mmg byk gak gmbr yg dpt diambil time tue,xpelah dah xde rezeki.

Then start la kami posing sana dan sini..eh...bukan saya yg kuat posing tp my twin..
saya jadi tukang amik gmbo je sebab mmg minat fotografi cuma situasinya sesak menyebabkan saya agak malu nk acting as photographer ni..hahaha..yelah,mana taknya ketiak awal² lg dah berpeluh,abis menampak tanda pada baju dibawah lengan...keh3x!

Dan yg segannya,ramai photographer yg handal ngan kamera mereka yg power..lens panjang je...fuyooo!! ambe telan air liur je tgk kamera & lens dorang..mmg power!
Pastu mulalah berangan... " kalau la aku dpt lens cam tu,kamera cam tu "...
hahahaha..cam x cukup je ek,kamera DSLR kan dah ada..cukup jelah *dulu.

* boleh percaya ke?.

Oklah,ini sebahagian hasil gmbr yg diambil..tak seberapa pun.enjoy!!

Sunday, July 11, 2010

Makaroni Daging Bakar



Semalam kembar sy dpt tempahi lagi utk menu,Makaroni Bakar.So dia buat 2 jenis,satu daging satu ayam.Rasanya sungguh sedap sekali,pandai adik ambe masak!

Untuk permulaan,dia jual murah dulu.Ikut saiz bekas loyang yg digunakan.

saiz kecil = RM15
saiz sederhana besar = RM20
saiz besar = RM30

Adalah beberapa org yg bertanya

"berbaloi ke,modal berapa..jual berapa?."

takpelah kalau ada kesilapan dr segi harga modal & jual tue.Budak baru belajarkan..
so insyaAllah lama² nanti tahulah.

Thursday, January 28, 2010

Tanda-Tanda Takut Kepada Allah



LISAN

Dia menghindarkan daripada berdusta,ghibah,mnenyebar fitnah,berbual kosong & bercakap banyak.Malah menyibukkan diri dengan zikir,membaca Al-Quran & muzakarah ilmu.

HATI

Dia membuang rasa permusuhan,kebodohan & kedengkian terhadap sahabatnya.Lantaran kedengkian dapat menghapuskan kebaikan.Sebagaimana Rasulullah SAW telah bersabda

" Hasad itu dapat memakan kebaikan sebagaimana api membakar kayu "

Ketahuilah bahawa hasad itu penyakit hati yang amat berbahaya.Tidak ada ubat utk penyakit hati selain dari ilmu & amal.

PANDANGAN

Dia tidak suka memandang pada makanan,minuman,pakaian atau hal² lain yang haram.Tidak pula terpikat pada dunia.Tetapi dia memandangnya dengan mengambil iktibar.Rasulullah SAW telah bersabda

"Barangsiapa memenuhi matanya dengan perkara haram,maka Allah memenuhinya daripada api pada hari Kiamat"

PERUT

Perut yang tidak diisi barang yang haram.Tetapi perut yang diisi dengan barang yg haram adalah dosa besar.Sebagaimana sabda Nabi SAW

"Manakala sesuap daripada barang yang haram masuk ke perut seseorang,maka seluruh Malaikat dilangit & dibumi melaknatinya selama sesuai atau seteguk barang itu berada dalam perutnya.Jika dia mati dalam keadaan demikian,maka tempatnya diNeraka"

TANGAN

Dia tidak menggunakan tangannya utk perkara haram.Tetapi hanya menggunakannya utk mentaati kepada perintah Allah iaitu melakukan apa yang DIA suruh,meninggalkan apa yang DIA larang.Dirawikan daripada Ka'ab Akhbar,dia berkata

"Sesungguhnya Allah swt telah menciptakan bangunan dari zabarjud hijau.Didalamnya terdapat 7000aula.Setiap aula terdapat 70000 pondok.Tidak ada yang boleh masuk ke situ,selain orang yang ditawarkan barang haram,namun dia menolaknya kerana takutkan Allah"

KAKI

Dia tidak berjalan utk maksiat.Tetapi hanya melangkah utk taat kepada Allah,mencari keredhaanNya serta utk bergaul dengan para ulama' & orang² yang soleh.

KETAATAN

Dia menjadikan ketaatannya semata-mata utk mencari keredhaan Allah.Takut akan riak dan munafik.

Kesimpulannya

Barangsiapa melakukan 7 perkara tersebut,maka dia termasuk dalam kategori orang² yang dikatakan oleh Allah swt

"Sesungguhnya orang-orang yang TAQWA dalam kebun-kebun dan mata air ( SYURGA )"

Seolah-olah Allah mengatakan "Sesungguhnya pada hari Kiamat mereka selamat daripada api Neraka"

Dan seharusnya seorang mukmin harus berada diantara rasa takut dan berharap.Dia harus sentiasa mengharapkan rahmat Allah.Tidak berputus asa mengharapkannya.Sebagaimana termaktub dalam firman Allah

"Jangan engkau berputus asa terhadap rahmat Allah" (Q.S.Asy Syura:28)

Dia harus senantiasa menyembah kepada Allah.Menghentikan perbuatan buruk.Serta bertaubat kepada Allah.

Monday, January 4, 2010

Berhabuk Sudah!!

Lama betul x update,bukan x view..view dah byk kali tp idea nk tulis blog ni kosong.
ideas nk capture gmbr² pun zero,so sebab tue aku byk diam skrg drpd aktif berBLOG ni.
So hari ni aku usaha gak rajinkan diri on9 blogspot aku ni & type something new about my life in 2010.

Selamat Tahun Baru 2010/Maal Hijrah 1431H utk semua!!


Hari ni dah 4 Januari 2010 / 18 Muharam 1431,sekejap je masa berlalu.Pejam celik pejam celik dah masuk 2010,bulan 5 nanti dah 29tahun dh aku.Single but not available :)

Skrg ni aku lebih akif berFesbuk berbanding on9 kat website² lain macam Netlog,Friendster,Myspace mahupun Tagged.Just on9 if ada comments & msg je.
Yang lain xlayan..so apa nk buat ek?.

Hari² yg lalu,aku lalui dengan tenang..alhamdulillah.Walaupun kadang jatuh jugak air jernih dr mataku ni bila mengenangkan hal² lepas & berlaku pada diriku.Yang x elok tue semua xnak ianya berlaku tapi apakan daya,dah ditentukan Allah swt so kenalah redha akan takdirNya.

Izzah dah 7 bulan bergelar isteri kepada Mohammad Azuwad,abg Amar coming soon..insyaAllah this febuary 14,2010.aku???.entahlaa..ada jodoh adalah tue.
Tapi sebolehnya aku mahu insan yg aku syg tu yg jadi suamiku,abah kepada anak²ku kelak.Apa²pun jodoh adalah hak mutlak Allah swt,aku hanya mampu merancang & berdoa padaNya.



Aku x keje..dok je rumah,'tanam anggur' yg x pernah berbuah.Cari kerja tapi hati x terbuka utk menerimanya.Usaha berdoa agar dibuka pintu hati ni tuk bekerja suatu hari nanti,insyaAllah.Hobi aku dok rumah cam biasa je..selain memasak,surfing the internet..aku minat photography.Dah register utk kursus fotografi tapi x pernah dapat..sedih betul aku! maybe belum rezeki aku lg..sabar yer,Yusra!



Yg buat aku hepi bila dpt sms/call dr dia,bila masakan aku menjadi,bila mama/iza suka ngan masakan aku,bila aku dpt hepikan org² disekelilingku,bila ada kucing yg singgah bertandang ke rumahku & bila tanaman² yang aku tanam hidup subur dihalaman rumah ini.



the end for today :))