Sunday, October 31, 2010

Facial Time

Sejak ada duit sendiri ni,aku dh mula berjinak-jinak ( erk..dah cam merpati sejoli plak) ke pusat kecantikan utk merawat kulit wajahku yg penuh dengan parut jerawat,jerawat,blackheads,whiteheads ni.Ditemani my lovely twin,my bestfriends,my enemy..whoops...Puan Izzah Jamilludin.

1st time buat kat Tesco Semenyih,sabtu lepas²..ala,2 minggu lepas ler.Time tue try wat resdung & facial treatment including massage too dengan menggunakan produk nutrimatic( betul ke aku eja ni ).Harga boleh tahan laa dlm RM53 tapi masa pergi tue tgh ada promosi so murah ler drpd harga asalnya.Alhamdulillah kesannya baik,3 bintang diberikan..hehehe!

2nd time plak semalam,30 oktober 2010.Pertama kali jadi pelanggan Seri Aida,blum lg pelanggan tetap tau sebab baru wat 1 treatment.Layanan bagus,leh bg 4 bintang setengah..lg setengah tggu treatment akan datang..hehehe..rawatan kat situ setakat sehari pergi mmg memuaskan so saya bg ler 4 bintang setengah jugak.Hasilnya mmg baik,muka nampak lebih ceria sebab hati ceria..haha..yelah antaranya laa tp mmg rawatan kat situ wat muka rasa selesa..seger gitu! Bayaran utk diamond peeling & collagen mask RM75 mmg berbaloi².

alhamdulillah....!

Duit Gaji...

Alhamdulillah dengan rezeki Allah swt kepadaku selama ini.Memang tiada manusia yg akan puas dengan apa yg telah dimiliki,malah makin nk menambah.Ermm..lumrahlah tue,nama pun manusia penuh nafsu,if tak terkawal dek akal maka hancur ler diri dek kerana tak dpt perjuangkan diri melawani nafsu.adeh...!

Duit gaji yg aku perolehi setakat ni mmg memberangsangkan adalah dpt beberapa angka setiap 10 hari.Yelah atas usaha,doa,kesabaran & keizinan drpdNya maka aku dptlah gaji sebanyak itu.Alhamdulillah...

cuma.....


ermm,nafsu ni bila ada duit sendiri,mulalah nk beli itu-ini ( mengikut kemampuan k ).
Gelisah bila duit byk..bila duit sikit pun risau semacam,nape ek?.aduhai..kadang bila fikirkan balik..selamat sgt bila jadi penganggur tp itulah duit hasil titik peluh org lain bg pada aku ni buat diri rasa xleh berdiri sendiri.Sikit² minta kat mama...bebelan demi kutukan org sekeliling yg dihadiahkan utk aku,jgn nak ckp ler..ramai sgt yg sudi 'memuji' aku ngan ayat² 'cinta penuh erti' berkesan dihatiku ini.well..thanks.

Camne nk save budget camni...try gak nekad dlm diri agar save RM1ribu setiap kali dpt tp mak ai...bila tgk baju,seluar,beg..kamera,lens,lappy..hp??.uisshh..tergoda aku & mula ler otak buat planning schedule nk beli itu laa..nk beli ini laaa......huhuhu!!!

Yusra..don't give up,u will do it..save your money for future!!!


So someone out there will give me some advices or anything tips agar dpt save duit sebaik mungkin??.


Mereka memerli kerana usiaku yg dh menginjak angka 3 ni masih lg bergantung hidup dengan mama,sedih gak bila dianggap sebegitu rupa.Dan berkat doa pada satu malam yg penuh syahdu..Allah swt yg Maha Mendengar memakbulkan hajatku ini...tangisan demi tangisan atas kurniaan ini.Alhamdulillah.

Even kerjayaku hanya sambilan,aku x kisah.Ada yg tawarkan jawatan sementara kerana mereka kata,byk kelebihannya..memang aku x nafikan tue tp dimana ada kebaikan disitulah ada kelemahannya.It's not perfect,right tp setakat ni aku bersyukur ngan keadaan aku skrg ni.Biarlah aku begini dahulu..doa tetap doa.Allah pemberi rezeki,insyaAllah akan ada jua nanti kerjaya tetap utk aku...usaha kena ada beb!

................blur seketika,k laa nanti smbg pokpek lg kat sini.

Tuesday, October 26, 2010

Apa daaa...!

Salam.
Pejam cilik..pejam cilik dah dekat 3 bulan aku bekerja sambilan sebagai kerani kemasukan data kat PPS or long formnyer adalah Pusat Pengurusan Siswazah D'UKM ni.
Alhamdulillah dengan rezeki yg Allah swt telah limpahkan kepadaku & semoga ia makin bertambah dengan baik,amin Ya Rabbal A'lamin.

MINAT

Dah lama sebenarnyer x update blog ni,bukan xde masa cuma xde idea nk diciterkan,buntu sekejap.Hobi yg semakin berkembang luas adalah membaca blog org lain,hahaha...best gak ayat²,tatabahasa & celoteh dorang & kalau baca dengan betul² mereka ni bisa menjadi sasterawan negara gak laa...hehehe...insyaAllah,manalah satu hari nanti jadi gitu..
untunglaaa!

BLOG² PILIHAN

Antaranya inibelogsaya by hanis zalikha,model 80an by ibu kepada hanis zalikha & byk lagi laa yg saya ikuti citer² suam,hot,sejuk,winter...eh..mana der winter kat Malaysia ni! Mmg dapat mengisi masa terluang dengan membaca blog² camni.Blog yg berilmu mmg menjadi pilihan.Syok abis ler baca blog² ni bila time sunyi & sepi..mmg kreatif tul mereka ni dlm membikin ayat.Khusyuk memahami setiap bahasa yg diterakan.

KERJA

Alhamdulillah buat masa,tiada byk masalah cuma kdg atas kesilapan sendiri kerja jadi tunggang-terbalik,tergolek²..nasib baik dpt catch balik apa yg terlepas pandang tue drpd terus terlepas,alhamdulillah.Masih dlm status sambilan kat sini tp dh cukup bagus utk aku sebab dpt peluang memperlajari alam pekerjaan & mengumpul pengalaman bekerja serta cara berurusan dengan org sekeliling.Walaupun kerjaya aku ni tidak segempak mana tp pada aku kerja ni pun dh cukup mencabar..cuai skit je,abis aturan kerja berterabur jadinya so kenalah lebih berhati² dlm apa jua kerjaan yg dilakukan.
Sebelum ni org anggap aku macam katak bawah tempurung je,perap kat umah seakan tidak buat apa²..yelah pada dorang,dok rumah ni xde watpe kerana pada dorang ( segelintir shj kot ) fikir bila ada duit so itulah yg dikatakan 'ada wat pepe'..hah,faham x?. tak faham sudehhh...huhuhu.....


SEJAK BEKERJA NI


Kualiti hidup makin meningkat,sebab pe?.Sebab bertambahnye pengalaman hidup.Hidup makin mencabar & makin byk yg baik serta buruk timbul mewarnai hidup aku ni.Yelah dulu suasana byk dlm rumah,buat kerja rumah...duit tggu je drpd mama tp skrg suasana hidup dh pelbagai,makin byk karenah kapoor perangai org yg dijumpai,cuaca pun dh dpt ditackle..eh...camne tue..ala..dulu byk perap dlm rumah,skrg ni byk keluar rumah..hujan-panas redah je..hahaha...itu maksud aku sebenarnyer..ok dah fahamkan?. tak faham pun buat² faham jelaa bukan masuk exam pun..hehehe!

BILA DAH KERJA

Rumah jd tak terurus,tunggang-langgang.Bukan nk kata time aku jd penganggur,rumah tue kemas 100% cuma lg ler tersusun drpd skrg...oopppss..bersepah beb
rumahku..hahaha..! So bila balik kerja,menjadi masalah aku bila mata aku sakit melihat baju kat sana-sini,yg dh basuh x lipat,yg x basuh berlonggok..adei..dapur plak jarang sgt berasap..huhu..cuma yg oknyer skit..skit jelaa..dapur x sepah..
haha...selamat bukan! selamat ler sebab sinki x penuh dengan pinggan-mangkuk utk dibasuh sebab jarang guna dapur.Apa²pun dh kerja camne pun,rumah kena kemas...

"ahhh..yusra²..ko ckp je,tp jarang nk rajin kemas rumah.." hehehe..!

Then penyudahnyer kenalah motivasi diri sendiri,takyah minta suh org buat kalau diri sendiri x pernah cuba utk melakukannya..so chaiyok!!!

"u can do it,Yusra!!!!"


"Ya...i will,maybe?" hehehe...

the end...for today,chao!!!